Harjoittelijan kokemuksia – Felix Raivio

Lahdessa sähkö- ja automaatioalan insinööriksi opiskeleva Felix Raivio oli kesän 2023 GRK:n rataliiketoiminnassa ratatyöntekijä-harjoittelijana. Pääasiallisesti Felix työskenteli Kuura-allianssin tutkausten ja päällysrakenteen parissa. Opintojen jälleen alettua hän jatkaa töitä GRK:lla koulun ohessa.

Mitä teit harjoittelusi aikana?

Työhöni kuului monia eri asioita. Olin mukana tuennoissa, mittauksissa ja sepelin pudotuksessa. Pääosin tänä kesänä työskentelin mittausryhmän töissä. Heidän kanssaan olen ollut tutkaamassa kaapeleita ja mittaamassa mm. Lahden ja Keravan välissä olevalla oikoradalla olevia aitoja. Mukaan on myös mahtunut pari viikkoa käsimiehenä olemista radan tuentatöissä. Erilaisten töiden lista on pitkä, sillä GRK:lla on ollut mahdollista tehdä paljon kaikkea erilaista.

Mitä uutta opit kesän aikana?

Opin todella paljon kesän aikana mittauspuolen töistä. Pääsin näkemään, kuinka mittaukset tehdään ennen tuentoja tukemiskoneelle, kuinka mittauksia puretaan ja tehdään niistä editoimalla oikeanlaisia. Olen oppinut itse tutkaamisesta todella paljon myös. Työssä käytettävä tutka oli minulle entuudestaan tuntematon laite. Nyt osaan käyttää tutkaa radalla mm. kaapelireittien varmistamiseen ja ymmärrän, mikä vaikuttaa tuloksiin, ja voiko tuloksiin luottaa. Osaan myös etsiä oikean kaapelin ja varmistaa, meneekö se kaapelikartan mukaisessa paikassa.

Valitsin GRK:n harjoittelupaikaksi, sillä minua kiinnostaa ratamaailma, ja kuinka radan kuntoa ylläpidetään.

Millaista oli aloittaa työt GRK:lla?

Minut otettiin todella hyvin vastaan. Heti alkuun minut perehdytettiin päällysrakenne töihin todella kattavasti. Työkaverit olivat valmiina vastaamaan kysymyksiin ja näyttämään, kuinka jokainen työvaihe tehdään kunnolla. Työryhmä oli todella mukava ja avoin, joten heidän kanssaan oli helppoa aloittaa työt.

Millaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on uraasi liittyen?

Tulen todennäköisesti jossain vaiheessa siirtymään radan turvalaitepuolen töihin, mikä tulee edistämään minua myös koulun käynnissä. Tämä on todella suuri mahdollisuus ja olen siitä kiitollinen GRK:lle. Tulevaisuudessa toivon voivani auttaa esimerkiksi uusia työntekijöitä oppimaan, miten junaradalla toimitaan ja työt tehdään. Kaukaisemmassa tulevaisuudessa haluaisin lukea itseni diplomi-insinööriksi.

GRK:lla olen oppinut olemaan tavoitteellinen. Siitä suuri kiitos kuuluu työryhmille ja esihenkilöille, jotka ovat tukeneet ja kannustaneet minua.

Mitä sanoisit niille, jotka miettivät harjoittelua GRK:lla?

GRK on työnantajana todella hyvä. Henkilöstöllä on mahdollisuuksia erikoistua ja oppia monia asioita. Täällä on mahdollista tehdä töitä koulun ohella ja GRK tukee ja kannustaa opiskelemaan ja kehittämään itseään. Työpaikan ilmapiiri on avoin ja opettavainen – tällöin on helppoa kehittää itseään ja muita. Työnjohto ja asentajat ovat hyvässä vuorovaikutuksessa, mikä helpottaa esimerkiksi vuorojen suunnittelua. Työvaiheet käydään läpi ennen työmaalle siirtymistä, jotta kaikilla on tieto, mitä tekee ja milloin. Työkavereita autetaan aina tarpeen vaatiessa, jotta saadaan kaikki työt tehtyä ajallaan ja pidettyä yhteishenki hyvänä. Suosittelen lämpimästi GRK:lle töihin tuloa!

Felix työskenteli kesällä 2023 Kuura-allianssissa, eli Uudenmaan ratojen kunnossapidossa.