GRK mukana rakentamassa maailman suurinta viestisuunnistustapahtumaa

GRK toimii vuoden 2023 Jukola Viestin kakkososuuden isäntänä. GRK osallistuu Porvoo Borgå Jukola 2023 -tapahtumaan myös toisella hyvin konkreettisella tavalla. Vastaamme koko kisakylän reilun 11 hehtaarin alueen infran rakentamisesta.

Hiiliviisasta rakentamista

Porvoon Jukolan kisa-aluetta rakennetaan hiilineutraalisti. Rakentamisessa hyödynnetään kierrätysmateriaaleja, joista suuri osa tulee GRK:n omista varastoista ja osa Porvoon kaupungin kohteista. ”Väliaikaiset sillat, ojan ylitykset, hulevesiputkistot sekä tietoliikenneverkkojen infra tehdään materiaaleilla, joita kierrätetään yhtiömme työmailla. Materiaalit lähtevät samoin kiertoon vielä uusiin kohteisiin, kun tapahtuma on ohi. Suurimpia hyötyjä hiiliviisaissa ratkaisuissa kuitenkin saavutetaan täyttö- ja rakennekerrosmateriaalien hallinnassa, joka on koko rakennustyön suurin päästönlähde. Käytettävien murskeiden ja hiekkojen osalta materiaaleille on jo olemassa lähellä uusi käyttöpaikka. Kuorikkeet puolestaan tuotetaan lähialueen raivausjätteestä ja murskataan paikan päällä välttäen ylimääräisiä siirtoja. Näillekin löytyy läheltä uusi käyttöpaikka. Täällä kylässä materiaalit ovat ikään kuin lainassa sen aikaa, että ne toimitetaan lopullisille paikoilleen” kertoo Jukolan Viestin alueen rakentamisesta vastaava GRK:n työpäällikkö Roope Korpela.

Rakentamisessa huomioidaan huolellisesti myös alueen nykytila. Tavoitteena on muuttaa olemassa olevaa vain sen verran kuin on välttämätöntä ja sekin maastoa lukemalla. Työt on alusta alkaen suunniteltu tarkkaan, eikä mitään ylimääräistä tai tarpeettomasti ympäristöä kuluttavaa rakennustyötä tehdä. Lisäksi otetaan huomioon, että ratkaisut palvelevat alueen loppukäyttöä. Ympäristöystävällisyydestä huolehditaan myös tapahtuman jälkeen. Materiaalivalinnat on tehty alun alkaen siten, että kaikille materiaaleilla löydettiin järkevä jatkosijoituspaikka läheltä ja esimerkiksi purettavia putkilinjoja on minimoitu alueen layoutia luotaessa.

Kisakylän ympäristö on hyvin maaseutumainen ja tämä ilme on tarkoitus myös säilyttää. Näille sijoille syksyn ja kevään aikana rakentuu Porvoo Borgå Jukolan kisakylä.

Porvoossa varustaudutaan säähän kuin säähän

Vaikka tapahtumaviikonlopulle on tilattu kaunis kesäsää, Suomen kesä kuitenkin usein yllättää. Porvoon tapahtuma-alueen rakentamisessa tämäkin puoli on otettu huomioon. Kisakeskus on suunniteltu pysymään mahdollisimman toimintakuntoisena äärimmäisissäkin sääolosuhteista. Hulevesien hallinta tehdään suunnitelmallisesti ja pohjat rakennetaan kantaviksi sekä kovalla kulutuksella olevilla peltoalueilla käytetään hiekka- tai kuorikerakenteita.

Vuoden 2023 Jukolan rakentamisessa panostetaan myös alueen saavutettavuuteen ja liikenteen sujuvuuteen. Syyskuun aikana ovat jo valmistuneet kisa-alueen julkisen liikenteen tierakenteet, jotka kestävät liikennöinnin myös siinä pahimmassa kelissä. Nyt siirrymme varsinaisen kisakeskuksen alueelle. Ensin aloitamme rakentamaan reittiä suunnistajille tutulle K-pisteelle, eli paikkaan, josta itse suunnistustyö alkaa. Tämän syksyn aikana valmistuvat vielä kilpailualueen sekä kaupallisen alueen infrat.

GRK mukana Jukolassa omalla joukkueella

GRK nähdään tuttuun tapaan ensi vuoden Jukolan Viestissä myös metsän puolella omalla joukkueellaan. Viime viikonloppuna esimakua Porvoon suunnistusmaastoista haki satojen suunnistajien joukossa GRK:n liiketoimintajohtaja Jaakko Mäkelä. Viikonloppuna kisatussa esi-Jukolassa juostiin kansallisen keskimatkan kilpailu ja Viestiliigan finaali. ”Kisa meni omalta osaltani mukavasti paria pientä virhettä lukuun ottamatta. Maasto on todella hienoa ja nopeakulkuista avokalliomaastoa. Maastotyyppi mahdollistaa hyvät edellytykset Jukolalle ja haastaa varmasti sekä harrastajat että ammattilaiset”, Mäkelä toteaa. Mäkelä juoksi 4,7 kilometrin radan aikaan 38:40 sijoittuen sarjansa neljänneksi.

Lisätietoja Porvoo Borgå Jukolasta: https://jukola.com/2023/