Vuoden Infratyömaa 2018: Vekaransalmen silta

Rakennuslehden järjestämän ”Vuoden työmaa”- kilpailun voittajakolmikko palkittiin torstaina 11.10.2018 Helsingin Messukeskuksen Finnbuild-messujen yhteydessä. Vuoden Työmaa 2018 -palkinnon sai YIT:n Tripla, Skanskan Olympiastadion sai Vuoden Korjaustyömaa 2018 -palkinnon ja GRK:n Vekaransalmen silta palkittiin Vuoden 2018 Infratyömaana.

Vuodesta 1986 järjestetyn työmaakilpailun tavoitteisiin kuuluu hyvien toimintatapojen levittäminen sekä rakennustyömaiden ja siellä työskentelevien arvostuksen nostaminen. Raati kertoi kilpailun tason olleen tänä vuonna poikkeuksellisen korkea. Tänä vuonna kilpailussa näkyi selvästi digitaalisten työkalujen käytön työmaan laadun, työturvallisuuden ja tuottavuuden parantamisessa muodostuneen rutiiniksi. Tässä asiassa suomalainen rakentaminen on maailman huippua. Lisäksi allianssissa hyväksi havaitut käytännöt yhteistoiminnan lisäämiseksi olivat levinneet muihinkin toteutusmuotoihin.

Rakentaminen on painottunut aliurakoiden johtamiseksi, joten raati tarkasteli myös työmailla sujuvaa yhteistoimintaa sekä aliurakoiden johtamista. Aliurakoitsijat ovat rakentamisen todellisia erikoisosaajia, joten heidän asiantuntemusta ja osaamista kannattaa hyödyntää myös suunnittelussa. Tästä parhaat työmaat näyttivät hyvää esimerkkiä. Kolmas erityisesti tarkasteltu asia on työturvallisuus. Siinä suomalaiset huipputyömaat olivat erinomaisella tasolla kansainvälisestikin vertailtuna.

Vekaransalmen silta pisin 2000-luvulla

Vekaransalmen silta Sulkavalla on pisin Suomessa 2000-luvulla rakennettu silta. Raati arvosti Vuoden 2018 Infratyömaalla erityisesti sitä, että hankkeen riskit on tunnistettu ja hallittu, hanke rakennetaan turvallisesti (MVR 97,3 %), työmaan havainnointi ja työnsuunnittelu toteutetaan nykytekniikalla (mm. Dronen hyödyntäminen) sekä tietomalleja edistyksellisesti hyödynnetään tuotannonohjauksessa.

Muita Vekaransalmen työmaakierroksen aikana raadin tekemiä havaintoja oli, että sillanrakentamisen kokemusta ja hiljaista tietoa on siirretty nuorille insinööreille, jotka puolestaan ovat tuoneet digitaalista osaamista hankkeeseen. Lisäksi raati huomioi, että urakan aliurakoitsijat pyritään hankkimaan toimijoista, joista on jo aikaisempaa kokemusta. Vekaransalmella alihankkijoiden osaamista arvostetaan ja hyödynnetään erikoistöissä, kuten vaativissa teräsrakenteissa ja vedenalaisissa töissä.

GRK kiittää Rakennuslehteä ja asiantuntijaraatia Vuoden Infratyömaa 2018 -palkinnosta! Jatkamme ylpeänä pitkän ja kauniin sillan rakentamista Saimaalle.

Asiantuntijaraati, Vuoden työmaa 2018:

Puheenjohtaja Hannu Järveläinen, toimitusjohtaja
Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK RKL

Juhani Karhu, toimialajohtaja
A-Insinöörit, Rakennuttaminen

Matti Kruus, toimitusjohtaja
Indepro Oy

Juha-Matti Junnonen, tutkimuspäällikkö
Tampereen teknillinen yliopisto

Jukka Hietavirta, työsuojeluinsinööri
AVI

Vekaransalmen Silta, pääurakoitsija GRK Oy

Antti Rämä, työpäällikkö
Vesa Turakainen, työmaapäällikkö
Teppo Juola, sillanrakennustyönjohtaja
Kalle Willman, sillanrakennustyönjohtaja, työmaainsinööri
Timo Laitinen, työmaainsinööri
Mikko Tappola, tietomallikoordinaattori
Kalle Keskinen, työnjohtoharjoittelija
Antonio Dakakny, telinesuunnittelija