Vårdön uutta siltaa juhlittiin auringonpaisteessa

Ahvenanmaalla vajaan 500 asukkaan saaristokunnassa sijaitseva Vårdön silta avattiin juhlallisin menoin liikenteelle sunnuntaina 30.9.2018. Myrskyluodon Maijan kuvitteellisena kotina tunnetulle Vårdölle silta on tärkeä linkki ulkomaailmaan. Uuden sillan rakennustyöt aloitettiin vuoden 2017 alussa ja se valmistui suunnitellusti vajassa kahdessa vuodessa. Tilaajana toimi Ahvenanmaan maakuntahallitus ja urakan kokonaisarvo on noin 12 miljoonaa euroa. Valmistuneen vesistösillan kokonaispituus on 344 metriä ja porapaalutuksen vesisyvyys jopa 25 metriä.

Urakka sisälsi teräksisen, jatkuvan betonikantisen liittopalkkisillan rakentamisen ja siihen liittyvät tieyhteydet Vårdön Töftön ja Gersholmenin saarien välille Ahvenanmaalla. Urakkaan kuuluu myöskin vanhan Vårdön sillan purkutyöt sekä siltaan liittyvän Vårdön tien noin 900 metrin rakentaminen. Sillan rakennetyyppi on viisiaukkoinen liittopalkkisilta. Yli 200 tonnia painavia palkkeja on viisi ja niiden pituus vaihtelee 60 ja 70 metrin välillä. Silta perustettiin maatuilla kallio- ja paaluperusteisesti, välituet toteutettiin porapaaluilla välivesianturoin. Sillan osat nostettiin merinosturilla proomuilta yksi kerrallaan. Tämän todettiin olevan kohteelle erinomainen rakennustapa niin laadullisesti, aikataulullisesti kuin logistisestikin.

Yhteistyö tilaajan ja urakoitsijan välillä eteni hyvässä yhteishengessä ja urakka on tuonut GRK:lle paljon positiivista palautetta. Haasteita ovat aiheuttaneet siltatyömaan ja alueen vilkkaan veneliikenteen yhteensovittaminen. Vaikka väylä on ollut suljetuksi merkitty jo toista vuotta, työmaa on herättänyt huviveneilijöiden uteliaisuutta vesiltä käsin ja vahingoilta ei ole täysin vältytty.

Asukkaat runsaslukuisesti mukana

Aurinkoinen syyssää houkutteli paikalle Vårdön uuden sillan avajaisiin urakoitsijan, tilaajan ja viranomaisten edustajien lisäksi runsaan joukon alueen asukkaita. Avajaisten ohjelmassa oli Ahvenanmaan infrastruktuuriministeri Mika Nordberg ja Vårdön kunnanvaltuuston puheenjohtajan Anders Englundin puheet sekä juhlallinen nauhan leikkaus. Nauhan leikkaamisen jälkeen he ajoivat maakuntahallituksen sähköautolla sillan päästä päähän. Kunta lahjoitti GRK:lle tuliaisiksi kunnan viirin ja useita laatikoita Vårdössä kasvatettuja omenoita.

Tapahtumassa uudelle sillalle oli järjestetty siltajuoksukilpailu, jossa oli oma sarjansa myös pikkuväelle. Työpäällikkö Roope Korpela edusti ansiokkaasti kilpailussa GRK:ta ollen yleisen sarjan viides. Avajaisissa nautittiin paikallisesta torvimusiikista sekä maistuvan lisäksi näyttävästä, sillan muotoon tehdystä yli kolme metriä pitkästä kakusta. Juhlallisuuksien päätyttyä juhlarakenteet purettiin ja liikenne siirtyi uudelle sillalle. Avajaisia seuranneena päivänä aloitettiin huonoon kuntoon päässeen Vårdön vanhan sillan purkaminen. Purkutyölle on varattu aikaa puoli vuotta.

Asukkaat saapuivat paikalle runsaslukuisesti.
Siltakakku maistui juhlaväelle.

Työmaa: Vårdön uusi silta

Tilaaja: Ahvenanmaan maakuntahallitus (Ålands landskapsregering), projektipäällikkö Taneli Ala-Rakkola
Urakoitsija GRK: Työpäällikkö Roope Korpela ja työmaapäällikkö Magnus Ahlskog