Utajärven tuotantolaitoksella tulipalo – ei henkilövahinkoja, tuotanto jatkuu

Utajärven tuotantolaitoksella syttyi tulipalo keskiviikon ja torstain välisenä yönä. Henkilövahinkoja ei syntynyt, mutta yksi hakekuivuri tuhoutui palon seurauksena.  

GRK valmistaa Utajärvellä Mustikkakankaan teollisuusalueella biohiiltä ja pellettiä. Pelletin ja biohiilen valmistuksessa käytetään hakekuivureita, joista toinen tuhoutui palossa käyttökelvottomaksi. Toinen kuivuri säilyi palossa suuremmilta vahingoilta. Myös kaikki alueen rakennukset säästyivät palovahingoilta. 

Kuivurin syttymissyytä ei vielä tiedetä, mutta palon syyksi epäillään teknistä ongelmaa. 

Vahinkojen suuruudeksi arvioidaan tällä hetkellä satoja tuhansia euroja, mutta arvio tarkentuu vielä. 

Palo ei vaikuta biohiililaitoksen tuotantoon, sillä toista hakekuivuria on käytetty pelletin valmistukseen. Pelletin tuotannon jatkamiseen etsitään parhaillaan ratkaisuja.  GRK pyrkii jatkamaan biohiilen ja pellettien tuotantoa mahdollisimman pian. 


Henkilökunta onnistui rajamaan palonTyövuorossa ollut operaattori havaitsi palon ja hälytti apua. Henkilökunnan toiminta tulipalon rajaamisessa ja reagoinnissa oli esimerkillistä ja nopeaa, ja pelastustoiminta tapahtui turvallisuusohjeinen mukaisesti. Biohiililaitos toimii vuorokauden ympäri ja henkilökuntaa on paikan päällä aina tuotannon aikana.