Savilahden Salli-allianssi järjestää suunnittelukilpailun Aalto-yliopiston opiskelijoille

Suunnittelukilpailussa etsitään innovatiivisia ratkaisuja Kuopion Savilahden uuteen kaupunginosaan rakennettavien kevyen liikenteen sillan ja alikulun toteuttamiseksi. Voittajat julkistetaan maaliskuun 2019 loppuun mennessä.

Pöyryn, Graniittirakennus Kallion (GRK) ja Kuopion kaupungin muodostama Salli-allianssi on käynnistänyt siltojen suunnittelukilpailun Aalto-yliopiston arkkitehtuurin ja rakennustekniikan laitosten opiskelijoille. Aalto-yliopistolla Otaniemessä perjantaina 30.11 järjestetty aloitusseminaari houkutteli paikalle yli 30 kilpailusta kiinnostunutta opiskelijaa.

”Savilahden alue on kasvavan Kuopion uusi kaupunginosa, jonka tavoitteena on luonnonläheinen, urbaani ja nykyaikainen asumisen, opiskelun, työssäkäynnin ja vapaa-ajanvieton alue. Erityisesti joukkoliikenteeseen, jalankulku- ja pyöräily-yhteyksiin ja sekä viihtyisiin ja turvallisiin liikkumisympäristöihin panostetaan”, kertoo Pöyryn Tapio Pulkkinen, Salli-allianssin suunnittelun projektipäällikkö.

”Suunnittelukilpailu on hieno mahdollisuus opiskelijoillemme näyttää osaamistaan ja päästä vaikuttamaan yhteiskuntaan julkisen työn kautta. Kilpailun aikana opiskelijat muodostavat monialaisia suunnittelutiimejä. Erityisesti monialainen yhteistyö tuo esille sen, mistä Aalto-yliopistossa on kyse”, sanoo Mikko Summanen, Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksen rakennusopin Adjunct Professor.

Tavoitteena pelkistetty, aikaa kestävä ja laadukas kaupunkikuva

Kilpailutyönä oleva silta-alikulku-pari on osa Varikon alueen puistovyöhykettä, joka yhdistää Neulalahden rantapuiston sekä yliopistokampuksen toiminnallisesti ja visuaalisesti kalliotiloihin rakentuvaan liikunta- ja tapahtumakeskukseen. Suunnittelukohteiden kautta kulkee myös tärkeä jalankulun ja pyöräilyn reitti keskustan ja tapahtumakeskuksen välillä.

”Toivomme, että kilpailun kautta löydetään siltaratkaisut, jotka luovat paikalle tunnistettavaa identiteettiä”, korostaa Savilahden kaupunkisuunnittelun projektipäällikkö Mari Piipponen.

”Odotamme mielenkiinnolla, millaisia perinteisestä insinöörirakentamisesta poikkeavia näkökulmia ja ratkaisuja suunnittelukilpailun myötä saamme. Sillat ovat usein paikallisia maamerkkejä ja sillan rakentamiseen liittyy tämän myötä myös suurempaa yleistä mielenkiintoa kuin tavanomaiseen infrarakentamiseen”, kertoo GRK:n Mikko Pirinen, Salli-allianssin siltatoteutuksesta vastaava työmaapäällikkö.

Puistovyöhykkeestä on tarkoitus kehittää alueen vetovoimainen lähiliikuntapuisto, joka sijaitsee liikunta- ja tapahtumakeskuksen sekä koulun ja päiväkodin läheisyydessä. Alueelle tavoitellaan pelkistettyä, aikaa kestävää ja laadukasta kaupunkikuvaa, joka muodostuu vaihtelevuudella, kiinnostavilla detaljeilla, hallituilla väreillä ja aidoilla materiaaleilla.

Palkintolautakunta tulee arvostelussaan painottamaan seuraavia seikkoja:

  • arkkitehtoninen omaleimaisuus ja kokonaisote
  • rakenteellinen ja tekninen innovatiivisuus
  • materiaalien luonteva ja taloudellinen käyttö
  • sillan teknistaloudellinen toteutuskelpoisuus
  • siltojen muodostaman parin identiteetti ja tunnelma
  • siltapaikkojen viimeistely
  • liittyminen tulevaan ympäröivään kaupunkirakenteeseen ja maisemaan

Kilpailuaika päättyy 28.2.2019, jonka jälkeen Kuopion kaupunki asettaa kilpailuehdotukset näytteille. Voittajat julkistetaan maaliskuun 2019 loppuun mennessä.

Lisätietoa kilpailusta: www.siltakilpailu.aalto.fi
Lisätietoa Salli-allianssista: http://www.savilahti.com/salli-allianssi

Lisätietoja

Tapio Pulkkinen
suunnittelun projektipäällikkö, Salli-allianssi
Pöyry Finland Oy
Puh. 044 500 3647
tapio.pulkkinen@poyry.com

Mikko Pirinen
Siltatoteutuksen vastaava työmaapäällikkö, Salli-allianssi
Graniittirakennus Kallio Oy (GRK)
Puh.  050 341 0314
mikko.pirinen@grk.fi

Mari Piipponen
Kaupunkisuunnittelun projektipäällikkö, Savilahti-projekti
Kuopion kaupunki
p. 044 718 5413
mari.piipponen@kuopio.fi

Mikko Summanen
Adjunct Professor, arkkitehtuuri / rakennusoppi
Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun arkkitehtuurin laitos
p. 040 762 5265
mikko.summanen@aalto.fi

Tietoa Pöyrystä

Pöyry on kansainvälinen konsultointi- ja suunnitteluyhtiö. Tarjoamme asiakkaille lämpö- ja sähkövoiman tuotantoon, siirtoon ja jakeluun, metsäteollisuuteen, biojalostukseen ja kemianteollisuuteen, kaivos- ja metalliteollisuuteen sekä infraan, vesihuoltoon ja ympäristöön liittyviä palveluja. Kehitämme yhdessä älykkäitä ratkaisuja ja hyödynnämme viimeisimpiä digitaalisia innovaatioita. Pöyryn liikevaihto vuonna 2017 oli 522 miljoonaa euroa, ja yhtiön osakkeet on listattu Nasdaq Helsingin pörssissä. Noin 5 500 asiantuntijaa. 40 maata. 115 toimistoa.

Vuonna 2018 Pöyry juhlistaa ylpeänä 60-vuotista taivaltaan yhdessä henkilöstönsä, asiakkaidensa ja kumppaneidensa kanssa.

Vieraile verkkosivuillamme www.poyry.fi ja seuraa meitä sosiaalisessa mediassa: Twitter | LinkedIn | Facebook | YouTube

Tietoa GRK:sta

GRK on Suomessa, Ruotsissa ja Virossa toimiva suomalainen rakennusalan konserni. Ydinosaamiseen kuuluvat vaativien infrarakennushankkeiden toteuttaminen, suurten hankkeiden projektinjohto sekä laaja-alainen radanrakennusosaaminen. Konsernissa työskentelee noin 450 ammattilaista ja liikevaihto vuonna 2017 oli yli 200 miljoonaa euroa. www.grk.fi

Tietoa Kuopion kaupungin Savilahti-projektista:

Keskelle Kuopiota, Kallaveden rannalle, rakentuu uudenlainen kaupunginosa 35 000 toimijalle. Savilahti on yksi Suomen monipuolisimmista kaupunkikehityskohteista. Alueesta rakentuu edistyksellinen oppimis-, innovaatio- ja työpaikkakeskittymä, jossa huippuosaaminen yhdistyy viihtyisään asumiseen ja vapaa-aikaan upean järviluonnon keskellä.

2020-luvulla opiskelijoiden määrä Savilahdessa kasvaa 15 000:een. Työpaikkoja löytyy 16 000:lle osaajalle ja alueelle rakentuu koteja 7000–8000­:lle asukkaalle. Kokonaisinvestointien määräksi arvioidaan 1,5–2 mrd miljardia euroa. Tuloksena on uusia liiketoimintamahdollisuuksia, palveluja, hyvinvointia ja elämänlaatua.

Tutustu tarkemmin: www.savilahti.com ja seuraa meitä somessa: Facebook | Instagram | Twitter

Tietoa Aalto-yliopistosta

Aalto-yliopisto on rohkeiden ajattelijoiden yhteisö, jossa tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Tunnistamme ja ratkaisemme yhteiskunnan suuria haasteita. Rakennamme innovatiivista yhteiskuntaa korkeatasoisen tutkimuksen, opetuksen ja taiteellisen toiminnan keinoin. Aalto-yliopisto on yli 20 000 henkilön kansainvälinen tiedeyhteisö ja Suomen toiseksi suurin yliopisto. Maailmanlaajuisissa yliopistovertailuissa Aalto sijoittuu alojensa kärkijoukkoon. Yliopistossa on kuusi korkeakoulua, 12 000 opiskelijaa ja 400 professoria. Kampuksemme sijaitsee Espoon Otaniemessä.

Tutustu meihin verkkosivuillamme www.aalto.fi
Seuraa meitä: Facebook | LinkedIn | Twitter | Instagram | YouTube | Snapchat