Käsi pellettimeressä.

Pelletti


Kotimaisista puhtaista raaka-aineista valmistettu pelletti on ympäristöystävällinen valinta, jolla korvataan fossiilisia polttoaineita.


Pelletti pähkinänkuoressa

Pelletöinti on tunnettua tekniikkaa, jossa materiaalista poistetaan vesi ja näin rakeistettu materiaali saadaan kustannustehokkaasti siirrettyä paikasta toiseen. Puupelletit ovat puhtaasta puusta tuotettuja ja niitä käytetään yleisemmin lämmityspolttoaineena. GRK vahvistaa omalla tuotannollaan pellettien omavaraisuusastetta Suomessa.


GRK:n Utajärven tuotantolaitoksella valmistetut pelletit ovat A1-luokan mukaisia laadukkaita pellettejä, jotka valmistetaan puhtaista lähialueen raaka-aineista. Pääasiallisesti käytämme mekaanisen metsäteollisuuden sivutuotteita, kuten sahanpurua, kutterinlastua ja kuivahaketta, joiden energiatase on hyvä.

Metsäteollisuuden sivutuotteista valmistetut pelletit ovat kiertotaloutta parhaimmillaan


Pellettien hyödyt

Pelletit soveltuvat monenlaisten tilojen ja kiinteistöjen lämmitykseen – pelletit soveltuvat niin isojen energiavoimalaitosten polttoaineeksi kuin yksittäisen omakotitalon lämmitykseenkin. Pellettejä voidaan käyttää myös kuivikkeina esimerkiksi hevostiloilla.

Pelletit valmistetaan kuorivapaista raaka-aineista, joten poltettaessa pelletin tuhkapitoisuus on näin ollen hyvin pieni. Pelletit vievät vain vähän tilaa ja ne mahdollistavat kustannustehokkaan pitkän matkan kuljetuksen. Puupelletit ovat lopputuotteena ympäristöystävällisiä ja GRK pyrkii hyödyntämään kaikissa pelleteissään PEFC-sertifioituja raaka-aineita, joiden alkuperä on tarkasti tiedossa.


Työntekijä pitelee ensimmäistä erää pellettejä.
GRK:n ensimmäinen pellettierä

GRK:n pellettitehdas Utajärvellä hyödyntää lähialueiden metsäteollisuuden sivutuotteita


Tuotantomme

Täydessä toiminnassa GRK:n Utajärven tuotantokapasiteetti on noin 10 000 tonnia. GRK:n pelletit tuotetaan lähialueen sahojen ja höyläämöjen tuottamista sivutuotteista. Tulevaisuudessa GRK:n tuottaman pelletin raaka-aineet kuivataan hyödyntäen biohiilituotannon tuottamaa lämpöä.


Pelletin tuotantoprosessissa puhtaat ja kuivat raaka-aineet syötetään vasaramyllyyn, joka jauhaa materiaalin tasaiseksi massaksi. Vasaramyllyn jälkeen massaan lisätään höyryä ja tärkkelystä parantamaan pelletin kestävyyttä. Puristimessa massa pakotetaan kulkemaan reikämatriisin läpi paineessa ja korkeassa lämpötilassa. Tällöin puun oma ligniini muuttuu juoksevaksi ja toimii sidosaineena pelletille. Pelletti saa myös kauniin, kirkkaan pinnan puristusvaiheessa. Puristimen jälkeen pelletit jäähdytetään ilmavirran avulla. Jäädytetyistä pelleteistä seulotaan hienoaines pois, ennen kuin se siirtyy varastosiiloon odottamaan kuljetusta asiakkaalle. Auton lastauksen yhteydessä poistetaan pelleteistä vielä irtopöly tehokkaalla imulla. Lopputuloksena asiakas nauttii pelletin tuottamasta korkeasta lämpöenergiasta.


Tuottamamme pelletti on A1-luokan mukaista laadukasta pellettiä, joka soveltuu monenlaiseen käyttöön. GRK:lla on vahvaa biotuoteosaamista ja laajoja verkostoja ympäri Suomen.

GRK toimittaa pellettejä yrityksille ja julkisille toimijoille. GRK ei myy tällä hetkellä pellettejä suoraan yksittäisille kotitalouksille, mutta jakeluverkostojen kartoitus on käynnissä.

Kysy lisää asiantuntijoiltamme:

Mauno Väyrynen Hankintapäällikkö, biotuotteet
+358406735200
Mika Häkli Johtaja, päällystys ja biotuotteet
+358 50 387 7233