”Magnificent Seven” otti rivakan lähdön Ruotsissa

Graniittirakennus Kallio on tunnustellut Ruotsin inframarkkinoita jo vuosien ajan. Maantieteellinen painopiste on ollut alusta lähtien Pohjois–Ruotsissa, jossa esimerkiksi kaivosalalla on ollut pitkään jatkunut investointibuumi.

”Aiomme keskittyä edelleen Pohjois–Ruotsiin, koska kaivosinvestoinnit jatkuvat ja Ruotsin valtio investoi suuria summia pohjoisiin liikennehankkeisiin. Esimerkiksi lähes 300 kilometrin pituinen rata Umeån ja Luleån välille on toteutumassa lähivuosina”, kertoo Ruotsin liiketoimintojen kehittämisestä emoyhtiö GRK:ssa vastaava johtaja Jouko Viitala.

Yhtiön Ruotsissa toimivan tytäryhtiön Infrapolar AB:n pääkonttori sijaitsee Bodenissa Luleån lähistöllä. Pienellä organisaatiolla tähän asti toiminut Infrapolar värvää tällä hetkellä uusia avainhenkilöitä joka kuukausi yksi uusi -periaatteella.

”Ydinryhmää, joka alkaa olla vähitellen koossa, kutsumme seitsemäksi rohkeaksi mieheksi – viitaten tunnettuun elokuvaan ”Magnificent Seven”. Siinä nämä miehet tarttuvat mahdottomalta tuntuvaan tehtävään ja lopulta onnistuvat. Tosin en sanoisi infratehtäväämme Ruotsissa mahdottomaksi, vaikka kilpailu onkin kovaa”, Viitala pohtii.

Toimitusjohtaja aloitti kesäkuussa

Jouko Viitala tuntee Ruotsin markkinat entuudestaan perusteellisesti. Hän on ollut toteuttamassa suuria infrahankkeita vuosikaudet, usein yhdessä Infrapolarin toimitusjohtajana kesäkuun alusta lähtien työskentelevän Risto Takkisen kanssa.

Takkinen pitää tärkeänä lähtökohtana sitä, että GRK:n tietotaitoa siirretään myös Ruotsin tuleviin urakoihin.

”GRK:n väylärakennusosaaminen ja pilaantuneen maan käsittelyn tietotaito ovat kovaa valuuttaa Ruotsissakin. Myös yhtiön kulttuuri on sellainen, että sitä on hyvä viedä ulkomaillekin”, Takkinen sanoo.

Takkinen korostaa myös GRK:n vahvaa asemaa Pohjois–Suomessa ja sitä kautta luontevasti muodostuvaa ”pohjoista ulottuvuutta”.

”Ydintiimimme ruotsalaiset jäsenet tuntevat sikäläiset markkinat parhaiten. Sen sijaan projektityössä sekä infran tekniikassa ja kustannustehokkuudessa meillä on annettavaa täältä Suomesta”, Takkinen toteaa.

 

Kuva: Risto Takkinen (vas.) ja Jouko Viitala vievät GRK:n kulttuuria ja osaamista Pohjanlahden länsirannalle.

Pajalan pääkatu rakennetaan markkinakuntoon

Tornionlaaksossa Ruotsin Lapissa sijaitseva Pajala on tunnettu suomensukuisesta meänkielestään sekä sinne sijoittuvasta, myös suomeksi ilmestyneestä bestsellerromaanista Populärmusik från Vittula. Elinkeinotoiminnan näkökulmasta noin 6000 asukkaan Pajala on kuitenkin ennen kaikkea merkittävän kaivosalueen keskuksia.

Pajalan asukkaille jokaisen heinäkuun toinen viikonloppu on erityisen tärkeä, sillä silloin järjestetään Pajalan markkinat. Tapahtumalla on lähes 200 vuoden pituinen historia. Infrapolar AB sai hiljattain kunnian toteuttaa Pajalan pääkadun kunnostusurakan.

”Pääkatuhankkeen tilaaja on Trafikverket. Se on hyvä asia: meille tulee näin heti tuntumaa markkinoiden ehkä vaativimmasta rakennuttajasta”, Takkinen kertoo.

Kuva: Risto Takkinen (vas.) ja Jouko Viitala vievät GRK:n kulttuuria ja osaamista Pohjanlahden länsirannalle.