GRK:n rakentamasta Bergön lintutornista voi bongata lintujen kevätmuuttoa 

Huomenna lauantaina 7.5.2022 vietetään kevään suurta lintuharrastuspäivää. Tänä keväänä lintuja voi Espoon Suvisaaristossa bongata myös uudesta Bergön lintutornista. Urakka oli ensimmäinen laatuaan GRK:lla. 

Perinteisesti GRK tunnetaan teiden, raiteiden, siltojen ja kunnallistekniikan rakentajana. Toisinaan rakennamme kuitenkin myös muuta. Keväällä 2021 muun muassa valmistui Haminan Tervasaareen rakentamamme rantalaituri ja muutama vuosi sitten rakensimme Mustionjoen Åminneforsiin ja Billnäsiin kalatiet. Viime keväänä voitimme vielä hieman poikkeuksellisemman urakan ja ryhdyimme rakentamaan lintutornia. Työn tilaajana toimi Espoon kaupunki. 

Tornin rakentaminen pääsi vauhtiin syksyllä 2021. Rakentaminen tapahtui luonnonsuojelualueella, joten työvaiheissa ja esimerkiksi nosto- ja kuljetuskaluston käyttämisessä oli huomioitava alueen erityispiirteet. Rakennuspaikalle ei myöskään ollut kunnon kulkuyhteyttä, mikä toi urakkaan omat pienet haasteensa. Seitsemän hengen työryhmä työskenteli tornin rakentamisessa noin neljän kuukauden ja torni valmistui jouluksi 2021. Urakan työmaapäällikkönä toiminut GRK:n Antti Saikkonen haluaa vielä kiittää koko työryhmää joustavasti ja hyvin tehdystä työstä. 

Bergön torni mukana Tornien taistossa 

Kevään suurena lintuharrastuspäivänä BirdLife Suomi järjestää leikkimielisen kilpailun, jossa eri lintutorneista pyritään kahdeksan tunnin aikana havaitsemaan mahdollisimman monta lintulajia. Tornien taisto -nimellä tunnettuun tapahtumaan voi osallistua pienillä joukkueilla, mistä tahansa Suomen liki 600 lintutornissa tai muussa tornissa. Myös Bergön lintutorniin on menossa joukkue lintuja bongaamaan. Lisätietoja tapahtumasta löytyy Bird Lifen sivulta.

Tietoa Bergön lintutornista

• Korkeus: 15,8 metriä
• Materiaali: painekyllästetty puu, pilarit painekyllästettyä liimapuuta
• Perustus: perustuksena betonianturat, torni ankkuroitu kallioon kalliopulteilla

Bergön lintutorni valmistui joulukuussa 2021.