GRK:lle lounaisrannikon rautateiden kunnossapito

GRK Rail Oy vastaa 1.4.2022 alkaen lounaisrannikon radan ja turvalaitteiden kunnossapidosta allianssiurakassa seuraavan viiden vuoden ajan. GRK:n kumppanina on varsinaissuomalainen Maarakennus M. Mäkinen Oy ja urakan tilaajana toimii Väylävirasto. GRK hoitaa kunnossapitoa myös Uudenmaan kunnossapitoalue 1:n allianssissa.

Kunnossapitoalue 2 käsittää rataosuudet Kirkkonummi–Uusikaupunki, Turku–Toijala ja Hyvinkää–Hanko. Yhteensä alue sisältää mm. 280 tasoristeystä, 300 vaihdetta, 280 siltaa, 16 tunnelia sekä ohjaus- ja turvalaitteita. Lämmitettäviä vaihteita on noin 70. Kunnossapitoon ei kuulu Toijalan, Hyvinkään ja Kirkkonummen ratapihat.

Vilkkaimmin liikennöity osa on Rantarata eli Kirkkonummi–Turku-väli. Vuorokaudessa Kirkkonummen ja Karjaan välillä liikkuu 46 henkilöjunaa sekä Karjaan ja Turun välillä 36 henkilöjunaa. Alueella liikennöi myös tavarajunia. Rataosa on nopean liikenteen rata eli junien nopeudet nousevat jopa yli 140 kilometriin tunnissa. Kunnossapitoalueen solmukohdat ovat Turku ja Karjaa. Merkittävää alueella on Turkuun suunnitellut suuret ratapihaan liittyvät investointihankkeet, jotka vaativat paljon töiden yhteensovittamista. Alueella on juuri valmistunut GRK:n toteuttama Turku-Uusikaupunki rataosan sähköistys ST-urakkana sekä GRK:lla on käynnissä Karjaa–Hanko-rataosan sähköistys ST-urakkana.

Allianssin kehitysvaiheen tilaus allekirjoitettiin 14.10.2021 ja hankkeen kehitysvaihe alkoi heti sopimuksen allekirjoittamisesta. Varsinainen palveluvaihe käynnistyy 1.4.2022. Allianssin kehitysvaiheen tehtävänä on muun muassa määrittää tavoitebudjetti koko kunnossapitosopimuksen ajalle. Kunnossapitosopimuksen kesto on viisi vuotta, jonka jälkeen sopimukseen sisältyy enintään kahden vuoden optio. ”Tämä sopimus tuo merkittävän lisän GRK:lla jo käynnissä olevaan radan ja turvalaitteiden kunnossapitoon. Voimme hyödyntää pääkaupunkiseudun kunnossapitoalue 1:n allianssissa opittuja tehokkaita toimintatapoja”, kertoo GRK Rail Oy:n toimitusjohtaja Mikko Nyhä.

Lisätietoja:
GRK Rail Oy, toimitusjohtaja, Mikko Nyhä, 040 863 0450, mikko.nyha@grk.fi
GRK Rail Oy, projektipäällikkö, Jani Sinkkonen, 040 863 0385, jani.sinkkonen@grk.fi