GRK on valittu toteuttamaan kantaverkon kaapeliyhteyden rakennustöitä Helsinkiin, sopimuksen arvo 22 milj. euroa

GRK on valittu toteuttamaan Helsinkiin uuden kantaverkon 400 kilovoltin kaapeliyhteyden rakennustöitä. Yhteydellä vastataan pääkaupunkiseudun kasvavaan sähkönkulutukseen ja edistetään vihreää siirtymää. GRK:n sopimuksen arvo on 22 miljoonaa euroa. Hankkeen on määrä valmistua vuonna 2026. Suomessa ei ole aiemmin tehty 400 kilovoltin maakaapeliyhteyttä tässä mittakaavassa.

Valmistuessaan kaapeliyhteys  tulee kulkemaan Vantaan Länsisalmen sähköasemalta Helsingin Viikinrannan energiakortteliin, uudelle Vanhankaupungin sähköasemalle. Kaapeliyhteys tarvitaan lisääntyvän sähkönkulutuksen vuoksi, ja samalla se mahdollistaa läntisen bulevardikaupungin rakentamisen edellyttämät sähköverkkojärjestelyt. Fingrid allekirjoitti sopimuksen GRK:n kanssa 19.12.2023.

Hankkeen osapuolet ovat tilaajan, eli Fingridin, lisäksi Helsingin kaupunki ja Helen Sähköverkko.  Hankkeessa ovat GRK:n lisäksi mukana Lännen Alituspalvelu Oy (rakennustyöt ja alitusporaukset), Hitachi Energy Finland Oy (sähköasemat), Tamini Trasformatori S.r.l. (tehomuuntaja), Hyosung Heavy Industries Corporation (400 kilovoltin reaktori) ja Demirer Kablo (400 kilovoltin kaapeli).

” Myös pääkaupungissa tarvitaan lisää sähkön siirtokapasiteettia. Tämä on todella tärkeä urakka helsinkiläisille ja on hienoa, että mukaan on saatu kokeneita kaupunki-infran rakentajia”,toteaa Fingridin projektijohtaja Risto Ryynänen.

”Tämä on meille tärkeä hanke, jossa pääsemme hyödyntämään GRK:n pitkää kokemusta yhdyskuntarakentamisesta. Toteutamme parhaillaan pääkaupunkiseudulla myös useita muita kunnallisteknisiä urakoita. Ne sijaitsevat usein vilkkaasti liikennöidyillä alueilla ”, GRK:n liiketoimintajohtaja Jaakko Mäkelä sanoo.

Valtion väyläinvestointien ollessa alhaisella tasolla GRK on onnistunut saamaan uusia urakoita vihreää siirtymää tukevista hankkeista, kuten tämän Fingridin kaapeliyhteyden. GRK:n tilauskanta oli vuoden 2023 lopussa noin 550 miljoonaa euroa. 

Rakentaminen alkaa Vantaan Vaaralasta

Maakaapeliyhteys kulkee valmistuessaan Viikinrannan energiakorttelista Viikin peltojen, Viikitien, Kehä I:n ja Porvoonväylän alitse sekä Kivikon ulkoilupuiston kautta Länsisalmeen. GRK:n rakennustyöt alkavat lähiaikoina. Käytännössä kaapeliyhteyden rakentaminen edellyttää maarakennustöitä kaapelin reitillä. Työ sisältää maan kaivamista, kaapelin suojaputken asettamista maahan, sen suojaamista ja maanpinnan palauttamista alkuperäiseen tilaansa.

”Työskentelemme urakan aikana kolmella lohkolla, jotka ovat kaikki erityyppisiä. Teemme töitä katualueilla, johon liittyy myös muun kunnallistekniikan saneerausta ja siirtämistä. Kaapeliyhteyttä rakennetaan myös pelloilla ja ulkoilureittien varrella. Otamme kaikkien alueiden erityispiirteet huomioon suunnittelussamme ja työssämme”, työpäällikkö Mikko Parkkinen GRK:lta kertoo.

Kaapeli asennetaan maan alle suojaputkiin. GRK asentaa urakan aikana yhteensä noin 60 kilometrin edestä kaapelin ympärille tulevaa suojaputkea. Putket hitsataan yhteen, jotta putkikanaalista tulee mahdollisimman tiivis. Putket suojataan hyvin – esimerkiksi katualueilla  putkien suojaksi tehdään betonielementit. Kun kaapeliputket ovat  valmiina koko matkalta, asennetaan niiden sisään 400 kilovoltin kaapelit.  

”Olemme GRK:lla tehneet paljon kunnallisteknisiä urakoita, joiden avulla varmistetaan, että vesi, tieto tai sähkö kulkevat. Tämä on kuitenkin mittakaavaltaan omaa luokkaansa”, Parkkinen kertoo.